Heikki Oja

Kesyt ja villit tähdet

26,00 35,00 

Tähdet ovat taivaan perusyksiköitä. Vaikka ne näyttävät kaukaisilta ja saavuttamattomilta, niiden salaisuudet on pystytty selvittämään. Tähtitaivaan rauhallisen pinnan alta on löydetty kokonainen uusi, villi maisema.

Tähtitiede on nimensä mukaisesti oppi tähdistä, yötaivaan loistavista jalokivistä. Tähdet ovat taivaan perusyksiköitä. Vaikka ne näyttävät kaukaisilta ja saavuttamattomilta, niiden salaisuuksia on pystytty selvittämään. Tähtitaivaan seesteisen pinnan takaa on löydetty kokonainen uusi, villi maailma.

Kaikki tähdet eivät ole samanlaisia, vaan niillä on hyvin erilaisia elinkaaria ja kohtaloita. Kirjassa esitellään muun muassa planetaariset sumut, novat, supernovat, valkoiset kääpiöt, neutronitähdet, mustat aukot, pulsarit, magnetarit, Wolf-Rayet-tähdet ja monta muuta tähtimäistä kohdetta.

Tähtien maailmasta on viime vuosina löydetty paljon uutta. On esimerkiksi huomattu, että raskaimmat alkuaineet, kuten kulta ja platina, voivat syntyä vain neutronitähtien törmäyksissä. On löydetty gravitaatioaallot ja havaittu kymmeniä mustien aukkojen yhteensulautumisia. On keksitty myös tähtien yhteiskuorivaihe, jossa pieni tähti kiertää satoja vuosia jättiläistähden kaasukehässä, ajautuu hiljalleen syvemmälle kohti jättiläisen ydintä ja syö samalla jättiläistä rikki.

Professori Heikki Oja on palkittu tietokirjailija ja opettanut tähtitiedettä pitkään Helsingin yliopistossa.

Paino 0,455 kg (kilogramma)
Mitat 22,5 × 20,5 × 2 cm (senttimetri)
Tekijä

Painovuosi

2024

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.