Sidereus Nuncius on vaikutuksiltaan ehkä dramaattisin koskaan julkaistu tieteellinen teos. Kirjassa Galileo Galilei paljastaa aikalaisilleen täysin tuntemattomia ilmiöitä, jotka hän oli havainnut uudella salaperäisellä laitteella, kaukoputkella. Nämä havainnot mullistivat maailmankuvan: Se pyörii sittenkin!
Tämä on klassikon ensimmäinen suomenkielinen laitos. Käännöstekstin lisäksi teoksessa on selitysosa, jossa kerrotaan millaiseen maailmaan Sidereus Nuncius ilmestyi ja mikä Galilei oli miehiään. Puuhakas Galilei juoni itselleen taloudellisia etuja Venetsiasta ja Firenzestä. Galilei hioi erinomaisia linssejä, mutta ymmärsikö hän lainkaan, miten kaukoputki toimii?
Raimo Lehti vastaanotti Vuoden tiedekirja -palkinnon teoksessa olevasta selittävästä osasta Tarina Galileista ja kaukoputkesta. Sidereus Nunciuksen taidokasta suomennosta palkintoraati pitää sellaisenaan kulttuuritekona. Raadin mielestä Raimo Lehden teksti Galilein elämästä ja toiminnasta on kuitenkin itse suomennostakin merkittävämpi. ”Kokonaisuutena se on loistokas dokumentti siitä, missä oloissa ja millä tavoin tieteellistä toimintaa harjoitettiin 1600-luvun uskontosidonnaisessa maailmassa ja maallisen vallan paineessa sekä millä tavoin tieteellinen vuorovaikutus tuolloin toimi”, todetaan palkintoperusteissa.