Jari Mäkinen

Avaruuslentäjän käsikirja

26,00 35,50 

Käytännön neuvoja avaruuslennoista haaveileville. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2011.

Aiotko avaruuteen? ”Avaruuslentäjän käsikirja” antaa käytännön neuvoja avaruuslennoista haaveileville: miten avaruuteen pääsee, mitä siellä tehdään ja kuinka sieltä pääsee takaisin Maahan. Kirjan toinen osio ”Astronautiikan aakkoset” käy läpi avaruuslentojen historian ja tekee selkoa avaruustekniikan perusasioista.

Euroopan avaruusjärjestön avaruustekniikka- ja tutkimuskeskuksessa ESTECissä työskentellyt tiedetoimittaja Jari Mäkinen on haastatellut kirjaa varten useita astronautteja ja siinä on näyttävä kuvitus.

Kirja on luonnollisesti suunniteltu painottomuudessa käytettäväksi.

Jari Mäkinen sai kirjallaan Avaruuslentäjän käsikirja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2011. Palkintoperustelut:

Jari Mäkinen teki jo lapsena rakettikokeita kotinsa takapihalla ja tunnistaa taivaalta vaivatta minkä tahansa ihmisen tekemän lentävän esineen. Toimittajan ja kirjailijan työssään Mäkinen on säilyttänyt pikkupoikamaisen innostuksen ja yhdistänyt sen loputtomaan ideoiden tulvaan ja laajaan asiantuntemukseen. Lopputulos tempaa mukaansa lukijan ja katsojan. Mäkinen käsittelee aiheitaan tuoreesti ja useimmiten huumorilla höystettynä, mutta aina tiedettä ja tosiasioita kunnioittaen.

Nämä piirteet tekevät myös Avaruuslentäjän käsikirjasta kiehtovan. Kovin moni meistä ei ehkä Mäkisen lailla oikeasti haluaisi astronautin uralle tai edes turistimatkalle lähiavaruuteen, mutta on silti kiinnostunut aiheesta. Kirjan avulla lukija saa tuntuman siihen, miltä tällainen matka oikeasti tuntuu. Mäkinen on haastatellut lukuisia amerikkalaisia, eurooppalaisia, venäläisiä ja kiinalaisia avaruuslentäjiä. Hän on myös itse kokenut painottomuuden vaikutukset suihkukonelennolla, jossa tietynlaisen lentoradan aikana voidaan saavuttaa noin puolen minuutin painottomuus.

Tuloksena on sekä vahva tietopaketti avaruuslentojen historiasta että elämyksellinen kuvaus arkipäivästä avaruudessa. Tavalliset asiat kuten syöminen, juominen, kylpyhuonetoimitusten hoito ja nukkuminen vaativat avaruudessa omat niksinsä. Mäkinen kertoo meille senkin, miten seksi onnistuu avaruudessa.

Kirjan ulkoasu on upea ja epätavallinen, koska teosta voi alkaa lukea miten päin tahansa. Etukannen takana on Avaruuslentäjän käsikirja, ja jos kirjan kääntää ympäri, voi lukea Astronautiikan aakkosia eli tiiviiseen pakettiin koottua avaruuslentojen sanastoa. Ratkaisu ei ole aivan ainutlaatuinen, mutta selitys on: avaruuden painottomuudessa kirjan suunnalla tai asennolla ei ole väliä.

Avaruuslentäjän käsikirja Facebookissa.

Saatavilla sähkökirjana Elisa Kirjasta.

Sisältö:

10 Lukijalle
9 Kahdeksassa minuutissa kiertoradalle
8 Kuinka kaukana avaruus on?
7 Avaruusalukset
6 Työpaikka tähtitaivaalla
5 Miltä tuntuu olla siellä ylhäällä?
4 Avaruussatamasta taivaalle
3 Haluatko avaruuslentäjäksi?
2 Turistina taivaalle
1 Seuraava etappi?
0 Ulos avaruuteen!

Korjauksia kirjaan

Paino 0,790 kg (kilogramma)
Mitat 24,5 × 21,0 × 1,5 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Painovuosi

2010

Korjauksia

Korjauksia kirjaan

Kirjastoluokka

52.4

Kustantaja

Ursa

Arviot

"Mikäli rahat eivät nyt tai tulevaisuudessa riitä viikonloppulomaan avaruushotellissa tai edes pikavisiittiin yläilmakehässä, Avaruuslentäjän käsikirjan lukeminen on jo melkein yhtä elämyksellinen kok

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Jari Mäkinen

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.