Heikki Oja

Galaksit (loppuunmyyty)

22,00 29,00 

Heikki Ojan uutuus pureutuu maailmankaikkeuden perusrakenneosiin eli galakseihin. Galaksien tutkimus ja kosmologia kulkevat käsi kädessä.

 

Galaksit eivät ole itsenäisiä avaruuden saaria, kuten aiemmin ajateltiin, vaan ne muodostavat keskinäisten törmäysten ja kannibalismin taistelukentän. Omasta Linnunradastammekin on löytynyt jälkiä viimeaikaisista ja jopa käynnissä olevista pikkugalaksien törmäyksistä.

Pimeän energian ja aineen löytyminen on siirtänyt galaksien ja koko maailmankaikkeuden tutkimuksen uusille urille. Galaksien syntyä kuvaavat teoriat ja tietokonesimulaatiot istuivat havaintoihin vasta kun pimeä aine löytyi.

Galaksien tutkimus ja kosmologia kulkevat käsi kädessä. Kirja keskittyy galakseihin, mutta antaa samalla kuvan koko maailmankaikkeuden tutkimuksen nykytilasta. Uusin tutkimustieto havainnollistuu 270 värivalokuvan ja kaavion avulla.

Professori ja tietokirjailija Heikki Oja on moneen kertaan palkittu tähtitiedekirjoistaan.

Ensimmäisten tähtien ja galaksien synty tapahtui parisataa miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Avaruuden täyttävä kaasu oli kylmempää kuin koskaan aikaisemmin tai myöhemmin ja se pystyi tiivistymään pimeän aineen muodostamiin valmiisiin painovoimakuoppiin.

Pitkiä häntiä, tähtivirtoja, salaperäisiä kehiä ja väreitä, rengasgalakseja… Galaksien keskinäiset kohtaamiset tuottavat taivaalle uudenlaisia muotoja ja aivan uudenmallisia galakseja.

Maailmankaikkeuden suurimman mittakaavan rakenne ja galaksien
koko näyttää olevan seurausta Heisenbergin epätarkkuusperiaatteesta. Universumin alkuhetkien kvanttiaaltoilu on 13,8 miljardissa vuodessa kasvanut nykyavaruuden mahtavaksi verkostoksi.

On kuin luonto näyttäisi ihmiselle keskisormea ja toteaisi vinosti hymyillen, että kvanttifysiikan ja painovoimaa koskevien teorioiden yhdistämisessä on selvästi vielä säädettävää.

Sisällys
Syvän avaruuden vuosisata
1 Galaksien kartoittajat
2 Galaksi sisältäpäin
3 Paikallinen galaksiryhmä
4 Tavalliset galaksit
5 Aktiiviset galaksit
6 Törmäävät galaksit
7 Galaksijoukot
8 Kaukaisimmat galaksit
9 Nykyinen standardikosmologia
10 Galaksien synty ja kehitys

Paino 0,588 kg (kilogramma)
Mitat 21,5 × 19,5 × 1,4 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Painovuosi

2015

Kirjastoluokka

52.2

Kustantaja

Ursa

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja 144

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Heikki Oja

Koko

pituus 22cm, leveys 20cm, paksuus 2cm

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.