Suuri osa tutkijoista uskoo, että elämää on olemassa muualla maailmankaikkeudessa. Kuvitelmat avaruusolennoista muilla planeetoilla ovat kuitenkin yleensä tieteisfiktiota.
Arik Kershenbaum ottaa uuden näkökulman astrobiologiaan ja asettaa odotuksemme vieraista olioista vankalle tieteelliselle pohjalle. Kershenbaum esittää, että evoluution lainalaisuudet ovat samalla tavalla universaaleja kuin fysiikan lait. Kuten maapallolla, myös muualla maailmankaikkeudessa eliöt joutuvat hankkimaan energiaa ja sopeutumaan ympäristöönsä hankkimalla uusia ominaisuuksia. Edistyneitä olioita ei voi putkahtaa tyhjästä, vaan niiden täytyy kehittyä alkeellisesta elämästä.
Kershenbaum soveltaa evoluutioteoriaa ja maapallon eläinten kehitystä maanulkoisen elämän hahmottelemiseen. Tutkimalla maapallon eläinkunnassa havaitsemiamme kehityskulkuja voimme selvittää mitä ominaisuuksia maanulkoisella kehittyneellä elämällä voi olla: esimerkiksi kuinka nämä olennot liikkuvat ja kommunikoivat. Voisiko olla yliäänennopeudella liikkuvia oliota? Millaisia ominaisuuksia vieras elämä tarvitsee, ennen kuin esimerkiksi avaruusaluksen rakentaminen on mahdollista? Millaisia avaruusoliot voisivat siis realistisesti olla?
Arik Kershenbaum työskentelee Cambridgen yliopistossa. Hänen tutkimusalaansa ovat eläinten kommunikaatio ja yhteistyö sekä mm. hypoteettiset vieraiden olioiden kielet.