Uskomattoman upeat avaruuskuvat rikastuttavat tiedeuutisia tämän tästä. Tähtitiede on avaruusteleskooppien ja uusien valtavien maanpäällisten kaukoputkien ansiosta saanut aikaan hämmästyttäviä kuvia, jotka herättävät katsojan mielenkiinnon ja mielikuvituksen.
Voisiko tuollaisia värikkäitä maisemia oikeasti nähdä ihmissilmällä? Ovatko kuvien värit luonnollisia? Miten näitä kuvia saadaan aikaiseksi?
Maailmankaikkeuden värit esittää seikkaperäisesti miten avaruuskuvat syntyvät suurten kaukoputkien avulla ja miten niitä käsitellään ennen uutiskuviksi päätymistä. Tie kaukoputken ccd-kameran tai ilmaisimen raakadatasta värillisiin avaruusmaisemiin on pitkä ja monivaiheinen. Kuvissa käytetyillä väreillä on eri merkityksiä, ja kuviin pitää saadaan mukaan tietoa aallonpituuksilta, joita ihmissilmä ei aisti.
Travis A. Rector on tähtitieteen professori Anchoragen yliopistossa, ja hänen nimensä esiintyy lukuisten tunnettujen avaruuskuvien tekijätiedoissa. Kimberly Arcand johtaa Nasan Chandra-avaruusteleskoopin viestinnän visualisointia. Megan Watzke on Chandra-avaruusteleskoopin tiedottaja.
Kirjasta sanottua
Tutkija Tiera Laitisen arvio
Tähdet ja avaruus 3/2017
Arvio Helsingin Sanomissa