Juhani Kaakkuri

Maapallon mittaaja

V.A. Heiskasen elämä

23,20 29,25 

V.A. Heiskanen nousi fysikaalisen geodesian alalla maailmanmaineeseen jo nuorena tutkijana. Heiskanen kehitti isostaat­tis­ta teoriaa työskennellessään geodesian professorina Teknillisessä korkeakoulussa ja Geodeettisen laitoksen johtajana.

Heiskasen päätyönä voidaan pitää hänen Ohion valtionyliopiston geodesian professorina toteuttamaansa suurhanketta, ns. Columbuksen geoidia. Tämä gravitaatiomittauksista laskettu maapallon pinnanmuodon malli yhdisti maailman geodeettiset järjestelmät ensimmäistä kertaa yhdeksi globaaliksi kartaksi.

Heiskanen suuntautui aluksi tähtitieteeseen. Hän toimi pitkään Ursan puheenjohtajana ja monet suomalaiset tunsivatkin Heiskasen parhaiten tähtitieteen popularisoijana, hänen laajat Tähtitiede I ja II -kirjansa olivat pitkään tähtiharrastajien perusteoksia.

Professori Juhani Kakkurin laatima elämäkerta yhdestä kansain­välisesti vaikuttavimmasta suomalaisesta tieteen­teki­jästä kertoo geodesian kehityksestä ja piirtää elävän henkilökuvan savolaispojan tiestä tiedemaailman huipulle.

Sisältö:

Kiitokset
Taustaksi
Lapsuus- ja nuoruusvuodet
Tähtitiede
Kartoitustyöt Suomessa
Geodeettinen laitos 1918–1928
Teknillisessä korkeakoulussa
Geoidin tutkija
Isostasian tutkija
Amerikan vuodet
Työtä suomalaisuuden hyväksi
Mainetta ja kunniaa
Lähteet
V. A. Heiskasen julkaisut
Hakemisto

Paino 0,333 kg (kilogramma)
Mitat 22 × 15 × 1 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Koko

Sivumäärä

ISSN

ISBN

Painovuosi

2008

Alaotsikko

V.A. Heiskasen elämä

Kirjastoluokka

99.15, 52.6

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja 108

Arviot

"Kakkuri tuntee aiheensa hyvin ja on tehnyt huolellista taustatyötä elämäkertaa Veikko Heiskasesta valmistellessaan. Tekstiä värittävät lukuisat anekdootit, joiden todenperäisyyttä ei joistakin karrik

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Juhani Kaakkuri

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.