Tapio J. Tuomi ja Antti Mäkelä

Ukkosta ilmassa

23,20 29,25 

Suomessa esiintyvät ukkoset rekisteröidään nykyään lähes salaman tarkkuudella. Salamoiden ominaisuuksia ja ukkospilvien kehittymistä pystytään seuraamaan tosiaikaisesti ja vertaamaan niiden käyttäytymistä mallien avulla muodostettuihin käsityksiin.

Todennäköisyys ukkosen esiintymiselle saadaan numeerisista sääennusteista, ja ukkospilven lähihetken kehitys säätutka- ja salamanpaikannustiedoista. Ukkonen on kuitenkin ajallisesti ja paikallisesti rajattu ilmiö, jonka satunnainen luonne vaikeuttaa sen ennustamista.

Sään seuraaminen itse ja ukkospilven sekä salamoiden käyttäytymisen ymmärtäminen on tärkeää ukkoseen varauduttaessa ja rajuilman iskiessä.

Ilmatieteen laitoksen tutkijat Tapio J. Tuomi (tutkimusalana ilmasähkö) ja Antti Mäkelä (tutkimusalana vaaralliset sääilmiöt) ovat koonneet uusimman ukkostiedon sekä käytännön ohjeita ukonilman varalle.

Tapio J. Tuomi on aiemmin kirjoittanut aiheesta suomalaisen perusteoksen Ukkonen ja salamat, joka ilmestyi 1993.

Sisältö:

1 Johdanto
2 Ukkonen ja sää
3 Ukkospilvi
4 Salamat
5 Salamoinnin mittaaminen
6 Salamasuojaus
7 Ilmasähkö

Korjauksia kirjaan

Paino 0,376 kg (kilogramma)
Mitat 25 × 21 × 1 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Painovuosi

2009

Kirjastoluokka

55.5

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Tuomi & Mäkelä

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.