Raimo Lehti

Leijonan häntä

Luoko tietoa luonto vai ihminen?

21,70 27,15 

”Luonto näyttää meille vain leijonan hännän. Minulla ei kuitenkaan ole epäilystäkään, että leijona kuuluu siihen.” – Albert Einstein

Luonnontieteen saavuttamia tuloksia ja maailmankuvaa pidetään yleisesti tosina. On kuitenkin syytä muistaa, että maailma on hahmotettu kulloisenkin tiedon mukaan: muutama sata vuotta sitten ei tiedetty, että Maa kiertää Aurinkoa. Leijonan häntä kertoo, miten maailmasta on eri aikoina yritetty saada tietoa, miten tietoa on epäilty, ovatko eri tieteenalojen tulokset vertailukelpoisia ja millaisia ovat olleet tieteen ja kuvitelmien suhteet.

Kirjan nimi on peräisin Albert Einsteinin ajatuksesta, että on olemassa todellinen fysikaalinen maailma ja siitä saatavaa tietoa. Meidän tietomme on epätäydellistä, kuten häntä, jonka arvelemme olevan osa leijonaa. Einstein uskoi, että leijona on olemassa, vaikka emme sitä vielä pysty kokonaan näkemään.

Sama usko luonnon leijonaan on kirjan keskeinen ajatus. Jotkut tieteenfilosofit ovat kuitenkin sitä mieltä, että mitään objektiivista totuutta ei voi ollakaan, että tutkija ja yhteiskunta hänen kauttaan aina vaikuttavat tuloksiin. Kirjan loppuosa on omistettu tälle perusongelmalle: missä määrin tieteen maailmankuva on maailman itsensä antama ja missä määrin ihmisen keksimä, sosiaalinen konstruktio?

Professori Raimo Lehti on saanut Valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1999, Vuoden tiedekirja -palkinnon 1999 ja Lauri Jäntin palkinnon kunniamaininnan 2000.

Paino 0,3 kg (kilogramma)
Mitat 20 × 18 × 2 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Sivumäärä

ISBN

Painovuosi

2001

Alaotsikko

Luoko tietoa luonto vai ihminen?

Alkuperäinen Julkaisuvuosi

Arviot

Lue tästä Helsingin Sanomien arvio kirjasta (avautuu uuteen ikkunaan).

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Raimo Lehti

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.