Heikki Nevanlinna

Avaruussää

Auringosta tuulee

23,20 29,25 

Avaruussää laajentaa tuttua sääkäsitettä. Avaruussään ilmiöt tapahtuvat yli sadan kilometrin korkeudella maapallon ilmakehän ylimmissä kerroksissa, joita säätelevät sähköiset ja magneettiset voimat. Auringosta tulevat hiukkaset ja säteilypurkaukset muuttavat avaruussäätä. Kun Auringon säteilyaktiivisuus kasvaa, avaruussäähän tulee häiriöitä ja myrskyjä. Myös tutut revontulet syntyvät avaruussään muutoksista.

Avaruussäästä on haittaakin. Satelliitit voivat jopa tuhoutua äärimmäisissä avaruussäämyrskyissä. Myös satelliittipaikannusjärjestelmät, matkapuhelin- ja voimansiirtoverkot oireilevat avaruussään ollessa myrskyisä. Suurin vahinko koettiin Kanadassa 1989, kun arviolta 6 miljoonaa ihmistä oli vailla sähköä yli 9 tuntia avaruussäämyrskyn seurauksena.

Avaruussää – Auringosta tuulee on ensimmäinen suomenkielinen aihetta käsittelevä teos.

Kirjoittaja Heikki Nevanlinna on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö avaruus- ja yläilmakehän tutkimusohjelmassa.

Lue ote kirjasta!

Sisältö:

1 Aurinko – Avaruussääilmiöiden käynnistäjä
2 Avaruussääilmiöitä maapallolla
3 Avaruussään haittavaikutuksia
4 Avaruussään vaikutus maapallon sääilmiöihin

Korjauksia kirjaan

Paino 0,427 kg (kilogramma)
Mitat 25 × 21 × 1 cm (senttimetri)
Tekijä

Sivumäärä

ISBN

Painovuosi

2006

Alaotsikko

Auringosta tuulee

Julkaisusarja

Ursan julkaisuja 102

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Heikki Nevanlinna

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.