Myrberg, Kai ja Leppäranta, Matti

Meret

maapallon siniset kasvot

29,00 39,00 

Vuoden tiedekirja -kunniamaininta 2015! Meret on yleisesitys valtameristä, niiden virtauksista, jääoloista, ekologiasta, merivedestä sekä meren ja ilmakehän vuorovaikutuksesta, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriin.

Meret peittävät suurimman osan maapallon pinnasta. Vesi onkin planeettamme tunnusomaisin piirre ja elämän välttämätön edellytys.

Merien tila ja tulevaisuus ovat päivittäin esillä tiedotusvälineissä. Siitä huolimatta yleisesitystä meristä, niiden virtauksista, jääoloista, ekologiasta, merivedestä sekä meren ja ilmakehän vuorovaikutuksesta, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriin ei ole toistaiseksi julkaistu suomeksi. Tämä kirja paikkaa tämän tietoaukon ja tarjoaa perustiedot valtameristä. Kirjassa esitellään myös käytännön kannalta tärkeitä sovelluksia aaltovoimaloista tsunamivaroituksiin.

Tässä kirjassa kerrotaan millaista merivesi on ja mitä merissä tapahtuu, esimerkiksi miten virtaukset tasaavat maapallon lämpöä tai kuljettavat ravinteita.

Uusin tekniikka on mahdollistanut yhä yksityiskohtaisemman tiedon keräämisen merien virtauksista, jääoloista sekä suolaisuuden ja lämpötilojen vaihteluista eri syvyyksissä. Merien rooli sään ja ilmaston kehityksessä on merkittävä ja tutkimustieto tästä vuorovaikutuksesta lisääntyy jatkuvasti.

Teoksessa tarkastelun kohteina ovat myös meriin liittyvät luonnonkatastrofit, kuten tsunamit ja tulvat. Lisäksi käsitellään ympäristökysymyksiä sekä merien ekologiaa.

Meret ovat luoneet suotuisat elinolosuhteet ihmiselle, ja ihminen on hyödyntänyt meriä niin kulkuväylänä kuin ravintoaittana. Viimeaikaisen ilmaston lämpenemisen vaikutukset ulottuvat myös meriin. Merien tulevaisuus on nyt monella tapaa ihmisen käsissä.

Vuoden tiedekirja -kunniamaininta 2015. Palkintolautakunnan perusteluista:
”Meret on ensimmäinen suomenkielinen perusteos meristä. Aiheena Meret on käsittämättömän laaja ja liikkuu biologian, kemian, fysiikan, maantieteen ja yhteiskuntatieteiden sisällä ja rajapinnoissa. Tekijät ovat onnistuneet tiivistämään näistä teemoista monitieteisen teoksen jättämättä kuitenkaan mitään olennaista pois. Yhtenäinen kirja toimii johdatuksena merien kiehtovaan maailmaan paremmin kuin hajanainen artikkelikokoelma.
Kai Myrbergin ja Matti Leppärannan teksti on helposti lähestyttävää ja kuvitus havainnollistaa maallikollekin ymmärrettävällä tavalla merien toimintaa. Tästä syystä kirja ansaitsee paikkansa oppikirjana, alan perusteoksena ja myös kaikkien luonnosta kiinnostuneiden ihmisten lukemisena. Lukija saa myös käsityksen siitä, miten ja miksi meriä tutkitaan ja miten niitä on menneisyydessä tutkittu.
Merten tärkeys maapallolle ja ihmiskunnalle tulee monesta näkökulmasta esiin. Kirjassa nostetaan kannanottoa kaihtamatta esiin meriä vakavimmin uhkaavat tekijät, kuten ilmastonmuutos, ryöstökalastus ja saastuminen. Aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan.”

Johanna Mannilan arvio Helsingin Sanomissa.
Petri Riikosen arvio Tiede-lehdessä.
Eero Aron arvio Tieteessä tapahtuu -lehdessä.

Sisältö:

1. Johdanto
2. Merten perusominaisuudet – merialtaat ja merivesi
3. Meret virtaavat
4. Merten jäät
5. Meri ja ilmakehä vuorovaikuttavat
6. Elämä merissä
7. Euroopan merialueet
8. Katastrofit
9. Merten tila ja ilmastonmuutos
– tulevaisuus?
10. Lopuksi
Meritieteen sanastoa

Paino 0,850 kg (kilogramma)
Mitat 25,5 × 21 × 1,8 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Koko

Sivumäärä

ISBN

Alaotsikko

maapallon siniset kasvot

Arviot

Tekijät ovat suomalaisia fysikaalisen merentutkimuksen osaajia. Petri Riikonen, Tiede 9/2014 Jos Yleisradiossa luettava Merisää kuuluu mieliohjelmiisi, kannattaa paneutua myös Meret – maapallon sinise

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Myrberg & Leppäranta

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.