Janna Levin

Mustan aukon blues

ja muita ääniä ulkoavaruudesta

26,00 35,00 

Vuoden 2017 Fysiikan Nobel-palkinto jaettiin gravitaatioaaltojen löytäjille!

Mustien aukkojen törmäys ei valaise taivasta, vaan rysäyksessä vapautunut valtava energia leviää avaruutta vavisuttavina gravitaatioaaltoina. Ainoa todiste törmäyksestä on soiva avaruus.

Albert Einstein ennusti gravitaatioaaltojen olemassaolon jo sata vuotta sitten, mutta vasta kilometrien mittaisilla LIGO-interferometreillä ne onnistuttiin ensimmäistä kertaa havaitsemaan suoraan.

Janna Levin päästää LIGOn aikaansaaneet ihmiset ääneen ja luo vivahteikkaan ja elävän kertomuksen vaikeasti tavoitettavien aaltojen etsinnästä. Tarina paljastaa ajatusleikistä kummunneen löytöretken inhimillisen puolen, jossa niin politiikka, raha kuin henkilösuhteet näyttelevät suurta osaa.

Helmikuussa 2016 julkaistiin maailman ensimmäinen suora havainto  gravitaatioaalloista. Albert Einstein oli ennustanut aallot yleisessä suhteellisuusteoriassaan jo vuonna 1915, mutta kesti sata vuotta ennen kuin niitä onnistuttiin havaitsemaan.

Mustat aukot ovat näkymättömiä. Niiden yhteentörmäys ei valaise taivasta, vaikka tapahtumassa vapautuva energian määrä on valtava. Sen sijaan rysäyksessä vapautunut energia leviää aika-avaruuteen
gravitaatioaaltoina, joista oli aiemmin saatu vain epäsuoraa vihiä. Advanced LIGO -interferometri onnistui kuitenkin kuulemaan yhden törmäyksen viime syksynä.

Kaikki tietomme maailmankaikkeudesta on tähän asti perustunut sähkömagneettisen säteilyn, kuten näkyvän valon, havainnointiin. Gravitaatioaaltojen löytyminen avaa kokonaan uuden tutkimusalan. Niitä seuraamalla havaitaan asioita, joista meillä ei aiemmin ollut mitään tietoa.

LIGOn tekemään löytöön johtanut hanke alkoi viisikymmentä vuotta sitten. Tuolloin ei tiedetty, onko mustia aukkoja tai gravitaatioaaltoja olemassa. Kirjassaan Janna Levin kertoo tarinan päähänpinttymistä, toiveista ja vastuksista, joita hankkeen alulle panneet tutkijat kohtasivat. Vaikeasti tavoitettavien aaltojen etsiminen alkoi ajatusleikistä, mutta muuttui kunnianhimoiseksi elämän mittaiseksi seikkailuksi hankkeen pääarkkitehdeille Rainer Weissille, Kip Thornelle ja Ron Dreverille.

Janna Levin on Columbia Universityn fysiikan ja tähtitieteen professori sekä palkittu tietokirjailija. Kirjassaan hän päästää tutkijat itse ääneen ja luo vivahteikkaan ja elävän kuvauksen niin onnistumisista kuin kiistoistakin, jotka välillä uhkasivat horjuttaa koko projektia.

Kirjasta sanottua

arvionappi_p Tutkija Tiera Laitisen arvio
Tähdet ja avaruus 5/2016

 

Arvio Helsingin Sanomissa

Arvio Aamulehdessä

Arvio Turun Sanomissa

Arvio New York Timesissa

Paino 0,370 kg (kilogramma)
Mitat 21,5 × 15 × 2,3 cm (senttimetri)
Alaotsikko

ja muita ääniä ulkoavaruudesta

Tekijä

Suomentaja

Markus Hotakainen

ISBN

ISSN

Kirjastoluokka

52.2

Painovuosi

2016

Sivumäärä

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.