Raimo Lehti

Sfairopoiia

Pallojen ja ympyröiden koneistot vanhalla ajalla

23,20 29,25 

Mikä sai ihmiset parin vuosituhannen ajan käyttämään maailmanselitykseen pyöriviä palloja ja kiertäviä ympyröitä?

Matemaattisten lainalaisuuksien etsiminen ei ole välittömin eikä ensimmäiseksi mieleen juolahtava tapa lähestyä luonnon moninaisuutta. Se on kuitenkin osoittautunut miltei arvoituksellisen tehokkaaksi menetelmäksi sille soveltuvissa tapauksissa. Abstrakti matemaattinen ajattelu sai alkunsa Mesopotamiassa toisella vuosituhannella ennen ajanlaskumme alkua, vaikutti myöhemmin naapurikulttuureihin ja levisi lopulta kuin tarttuva tauti.

Ensimmäiset luonnonilmiöt, joihin matemaattisia menetelmiä sovellettiin, olivat tähtitaivaan ja erityisesti planeettojen liike.

Siinä miten planeetta näyttää Maasta käsin liikkuvan tähtien suhteen, ilmenee paljon planeettojen ratojen ja Aurinkokunnan geometrian yksityiskohtia. Satunnaiselle taivaan tirkistelijälle tämän liikkeen sisältämä monimutkainen tieto pysyy salattuna, mutta kärsivälliselle havaitsijalle se välittää sanoman, joka oikein tulkittuna johti aikanaan ihmiset ymmärtämään planeettajärjestelmän rakenteen ja oman asemamme siinä.

Lokakuussa edesmenneen Ursan kunniajäsenen professori Raimo Lehden viimeinen teos esittelee pitkään vallinnutta ympyräliikkeen ja pallojen maailman tiedettä ja kulttuuria.

Paino 0,647 kg (kilogramma)
Mitat 25,0 × 18,0 × 2,0 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Koko

Sivumäärä

ISBN

Painovuosi

2009

Alaotsikko

Pallojen ja ympyröiden koneistot vanhalla ajalla

Kirjastoluokka

16.90

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Raimo Lehti

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.