Mikä sai ihmiset parin vuosituhannen ajan käyttämään maailmanselitykseen pyöriviä palloja ja kiertäviä ympyröitä?
Matemaattisten lainalaisuuksien etsiminen ei ole välittömin eikä ensimmäiseksi mieleen juolahtava tapa lähestyä luonnon moninaisuutta. Se on kuitenkin osoittautunut miltei arvoituksellisen tehokkaaksi menetelmäksi sille soveltuvissa tapauksissa. Abstrakti matemaattinen ajattelu sai alkunsa Mesopotamiassa toisella vuosituhannella ennen ajanlaskumme alkua, vaikutti myöhemmin naapurikulttuureihin ja levisi lopulta kuin tarttuva tauti.
Ensimmäiset luonnonilmiöt, joihin matemaattisia menetelmiä sovellettiin, olivat tähtitaivaan ja erityisesti planeettojen liike.
Siinä miten planeetta näyttää Maasta käsin liikkuvan tähtien suhteen, ilmenee paljon planeettojen ratojen ja Aurinkokunnan geometrian yksityiskohtia. Satunnaiselle taivaan tirkistelijälle tämän liikkeen sisältämä monimutkainen tieto pysyy salattuna, mutta kärsivälliselle havaitsijalle se välittää sanoman, joka oikein tulkittuna johti aikanaan ihmiset ymmärtämään planeettajärjestelmän rakenteen ja oman asemamme siinä.
Lokakuussa edesmenneen Ursan kunniajäsenen professori Raimo Lehden viimeinen teos esittelee pitkään vallinnutta ympyräliikkeen ja pallojen maailman tiedettä ja kulttuuria.