Kaikista meitä uhkaavista luonnonkatastrofeista ainoastaan komeetan tai asteroidin törmäys voi tehdä lopun koko sivilisaatiostamme yhdellä iskulla. Donald K. Yeomans tutustuttaa lukijan käynnissä olevaan etsintään, jossa meitä mahdollisesti uhkaavat kappaleet yritetään löytää ennen kuin ne löytävät meidät. Arvioiden mukaan Maalle tuhoisia lähiavaruuden pienkappaleita on n. 500 000 ja vain 1 % niistä on toistaiseksi löydetty.
Nämä lähiavaruuden pienkappaleet tarjoavat meille vihjeitä aurinkokuntamme alkuperästä. Yeomans selittää, miten varhaiset törmäykset Maahan toivat tänne alkuaineita, jotka tekivät elämän mahdolliseksi. On mahdollista, että ihmiskunta saa kiittää olemassaolostaan Maahan rysähtäneitä kappaleita.
Samoilta asteroideilta voidaan saada tärkeitä luonnonvaroja, kuten vettä ja happea. Asteroideja voidaankin mahdollisesti käyttää tankkausasemina Marsiin ja kauemmas aurinkokuntaan suuntautuvilla matkoilla.
Donald K. Yeomans on Nasan Jet Propulsion Laboratoryn tutkija. Hän johtaa Nasan lähiavaruuden kappaleita tutkivaa toimistoa (Near-Earth Object Program Office) ja aurinkokunnan dynamiikkaa tutkivaa ryhmää (Solar System Dynamics Group). Yeomans kuuluu Time-lehden mukaan maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon vuonna 2013.
Saatavilla sähkökirjana Elisa Kirjasta.
Sisältö:
1 Maan lähimmät naapurit
2 Aurinkokunnan synty – klassinen käsitys
3 Miten ja missä lähiavaruuden kappaleet muotoutuvat?
4 Lähiavaruuden kappaleet elämän tuojina ja tuhoajina
5 Lähiavaruuden kappaleiden etsintä ja seuranta
6 Asteroidien ja komeettojen ominaisuudet
7 Aurinkokunnan luonnonvarat ja miehitetyt avaruuslennot
8 Lähiavaruuden kappaleet Maan uhkana
9 Törmäystodennäköisyyden ennustaminen
10 Maata uhkaavan lähiavaruuden kappaleen torjuminen