Markkanen, Tapio

Suomen tähtitieteen historia

29,00 39,00 

UUTUUS! Suomalaiset rakentamassa kuvaa maailmankaikkeudesta.

Oliko Jacobus Petri Röd Suomen ensimmäinen tähtitieteilijä? Ainakin hän luennoi Pariisissa syksyllä 1427 planeettateoriaa ”karmeliittojen koulussa päivällisen jälkeen”.

Anders Johan Lexell oli 1700-luvulla merkittävin suomalainen tähtitieteilijä. Hän nousi Pietarin tiedeakatemian professoriksi ja työskenteli yhdessä Leonhard Eulerin kanssa.

Friedrich Argelander perusti Helsingin yliopiston observatorion 1800-­luvun alkupuolella ja ratkaisi mittauksiensa avulla kiistattomasti mihin suuntaan aurinkokuntamme liikkuu avaruudessa. Argelanderin ja C. L. Engelin yhteistyönä syntynyt Helsingin yliopiston observatorio puolestaan toimi seuraavina vuosikymmeninä esikuvana observatoriorakennuksille ympäri maailman.

1800­-luvun lopulla Suomi oli eturintamassa, kun silmillä tapahtuva havainnointi jäi historiaan ja valokuvaus otettiin tähtitieteen palvelukseen.

Suomen tähtitieteen historia on Tapio Markkasen suomalaiselle lukijalle kirjoittama teos, joka pohjautuu Raimo Lehden ja Tapio Markkasen tieteelliseen julkaisuun History of Astronomy in Finland 1828–1918 (Suomen Tiedeseura, 2010). Suomen tähtitieteen historia ulottuu keskiajasta nykypäivään. Kirjassa on 95 mustavalko- tai värikuvaa.

Professori Tapio Markkanen on tieteen historiaan erikoistunut tähtitieteilijä. Lukuisia teoksia kirjoittanut Markkanen on palkittu vuonna 2014 Tiedeviestintäpalkinnolla ja tietokirjallisuuden Warelius-palkinnolla:
”Markkasella on kiehtova kyky vangita yleisön mielenkiinto ja taito tuoda asiat suurelle yleisölle ymmärrettävään muotoon.”
”Laajasti sivistyneenä hän löytää yllättäviä ja innostavia yhteyksiä tähtitieteeseen – olivat aiheena sitten muinaisen Egyptin veistokset, italialainen maalaustaide, Sibeliuksen musiikki tai Volter Kilpi.”

Katso Jouni Huhtasen arvio Agricolassa.

Sisältö:

1 Ajanlasku ja tieteen aamunkoitto
2 Puhdasoppisuuden linnaleiri
3 Itsenäiseksi oppiaineeksi
4 Arkkitehti ja astronomi yhteistyössä
5 Koulukunnan muodostusta
6 Professori Bonnista
7 Onko aurinkokunta ikuinen
8 Suuri tähtivalokuvausohjelma
9 Kolmen kappaleen ongelma
10 Kaupungin tavoitelluin tontti
11 Monipuolisuus ja voimavarat
12 Suomen tähtitieteen kansainvälisiä yhteyksiä

Paino 0,670 kg (kilogramma)
Mitat 24,5 × 17,0 × 1,7 cm (senttimetri)
Tekijä

Sidontamalli

Koko

Sivumäärä

ISSN

ISBN

Painovuosi

2015

Kirjastoluokka

52.09

Kustantaja

Ursa

Valitse normaalihinta / Ursan jäsenhinta

,

Päätekijä

Tapio Markkanen

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Ursa on Suomen suurin tähtitieteellinen yhdistys. Välitämme tietoa tieteestä ja tarjoamme selkeän ja asianmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Ursan jäsenet ovat kaikenikäisiä tiedonjanoisia ihmisiä ympäri Suomen.

Ursa julkaisee Tähdet ja avaruus -lehteä sekä tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä. Hyvälaatuiset kaukoputket ja tähtikiikarit saat jäsenenä edullisemmin Ursan myymälästä. Tietämättömyyttä, toivottomuutta ja tylsistymistä vastaan tarjoamme kursseja, esitelmiä, kerhoja ja leirejä sekä Kaivopuiston tähtitornilla tähti- ja aurinkonäytöksiä.

>> Uskalla tietää, liity Ursaan.